Validation, doğrulama anlamına gelen, boş alan var olup olmadığının kontrolünü yapmak,girilen verilerin birbiri ile karşılaştırılması, belirlenen aralıkta olup olmadığını, girilecek alandaki kuralı karşılayıp karşılamadığının cevabını veren kontrollerdir.Ayrıca kendi kuralımızı yaratıp kendi validation kontrolümüzü yaratabiliriz.
Örnek kullanım alanı olarak üyelik işlemlerinde;
- Şifre ve şifre tekrar alanlarının karşılaştırılması ve girilen değerler aynı mı?
- Girilmesi gereken alanlar(TC Kimlik No, Doğum Tarihi,Kullanıcı Adı vs.)
- Geçerli değer girilip girilmediği(Telefon Numarası)
- TC Kimlik No için validation kontrolü oluşturmak
- Doğum yılı girişi (1899-2018)arasında değer girişi yapmak.
gibi bir çok örnek türetebiliriz.
Dikkat etmemiz gereken iki önemli nokta var;
- Bu kontroller client tabanlı kontrollerdir yani istemci tarafında çalışırlar. Javascript kullanmamıza gerek kalmadan kullanışlı yapılardır. Fakat girdiğimiz bir veriyi doğru bir şekilde veritabanımıza yansıtmamız ve veri güvenliğini dikkate almamız da önemlidir. Örnek olarak İki adet TextBox tipinde Şifre ve Şifre Tekrar için alanlarımız olsun, bu iki değerin karşılaştırılması yapılmadan ilk değer veri tabanına kaydedilebilir. Bu yüzden client taraflı değil de sunucu tarafında da yani kod tarafında bu karşılaştırma kontrolünün yapılması gerekir.
- Bu kontrolleri kullanmadan önce web.config dosyasında <configuration> tagları arasındaki <appSettings> tagları arasında eklememiz gereken bir key var. Eklemezsek UnobtrusiveValidationMode hatası alacağız. Bu hatanın çözümünü aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.
5 temel doğrulama kontrolü vardır.
Bunlara ek olarak ValidationSummary vardır ki toplu olarak validation özetini ekrana yazdırır.
Yorumlar
Yorum Gönder