Seviyelerine Göre Programlama Dilleri

Yazılım geliştirme sırasında programlama dilleri önemli yer tutar. Kullanım alanlarına göre sınıflandırılabileceği gibi anlaşılabilirliğe göre de sınıflandırılabilir.

Seviyelerine göre programlama dilleri 3 grupta incelenir.

Düşük Seviyeli Diller

Bu diller makine diline daha yakın olduğundan insanların anlayabilmesi çok zordur. Mikroişlemci ve assembly projelerinde kullanılırlar. Donanım alanında iş yapmak isteyen yazılımcıların öğrenmesi gereken dillerdir. 0 ve 1'lerden oluşur. Derlemeden sonraki kodlar kısadır ve performans açısından yüksek dillerdir.

Başlıca diller:Assembler,0 ve 1 ler


Orta Seviyeli Diller

Düşük seviyeli dillere oranla anlaşılırlığı daha fazladır.Bu dillerle geliştirilen yazılımlar başka makinelerde de kullanılabilirler. Yüksek seviyeli dillere göre anlaşılabilirliği daha zordur. Orta seviye dillerin makine diline dönüştürülmesi için sanal bir katman vardır. Java dilindeki JVM(Java Virtual Machine) buna örnektir. 

Başlıca diller: C, C++, C#,Java

Yüksek Seviyeli Diller

Bu diller insan diline daha yakındır.Geliştiriciye esneklik sağlar. Anlaşılması en kolay dillerdir ve öğrenilmesi daha kolaydır. Alt seviyelerdeki birçok satırla yazılan kodlar,bu dillerle daha az satır ile yazılabilir.Fakat derlemeden sonraki kodlar uzun olduğundan dolayı performans olarak düşüktür.

Başlıca diller: Pascal ,Basic ,Fortran


Seviye Performans Kod Uzunluğu Anlaşılırlık
Yüksek Seviyeli Diller Düşük Kısa Yüksek
Orta Seviyeli Diller Orta Orta Orta
Düşük Seviyeli Diller Yüksek Uzun Zor