Bilge Adam - İşkur : NBUY Eğitimi Sonrası Değerlendirme

Herkese merhaba,

İşkur ve Bilge Adam'ın ortaklaşa gerçekleştirdiği Nitelikli Bilişim Uzmanı Yetiştirme Programı'nı tamamladım. Bu programda Yazılım Geliştirme konusunda yoğun bir eğitim aldım. Sizlere eğitimi değerlendirmek istiyorum. Bu süreçte emekleri için bütün Bilge Adam eğitmenlerine teşekkür ederim.
Bilmeyenler için eğitime kabul edilme hikayemi aşağıdaki yazıda bulabilirsiniz.


Genel Değerlendirme

Bu eğitim öncesi ile sonrası arasında benim açımdan dağlar kadar fark vardı. Eğitimin hakkını fazlasıyla verdiğimi düşünüyorum. Belli başlı konular;

Bilgisayar ve Programlama Bilgisi
Bu kursa başlamadan önce üniversite bana temel teorik bilgileri sağladı. Kendimi geliştirmeye verdiğim önemle bu eğitime başvurmaya karar verdim. Bu eğitim ile üniversitedeki bilgilerimi tazeledim ve eksiklerimi tamamlayarak konulara daha fazla hakim oldum. OOP, HTML, CSS, SQL vs. Sonrasında bilmediğim şeyleri de öğrendim. ADO.NET, MVC, ASP.NET, Entity Framework vs.

Proje Geliştirme
Bu eğitimde bitirdiğimiz konuların pekişmesi adına ufak bir projeler ve uygulamalar geliştirdik. Hatta bir proje geliştirme öncesinde probleme farklı yönden bakabilmeyi, hangi teknikle ve programlama dili üzerinden geliştirilebileceği konusunda fikir sahibi oldum. CV'ye projeler ekleyebildim ve öğrendiğim diller hakkında tecrübemi bu projelerle gösterebileceğim. Kursun sonlarında TFS ortamında 5 kişilik bir ekiple MVC ve Code First kullanarak E-Ticaret projesi üzerinde çalıştık.   

Bağlantılar
Bu eğitimin kazandırdığı bir önemli şey ise sınıfımızda benim gibi kariyer hedefleri arasında yazılımcı olan arkadaşlarımın da olmasıydı. Birbirimizi öğrenci değil de iş arkadaşı olarak görüyorduk.  

Eğitmenler
Kurstaki eğitmenler alanlarında bilgili kişilerden oluşuyordu. SQL, .NET, Front-End, Scrum, TFS gibi konularda bilgilerini aktardılar. Anlamadığımız konularda bizlere yardımcı oldular.

Kariyer 
Bu eğitimin bir parçası olarak kariyer eğitimleri vardı. CV hazırlama, mülakat teknikleri, İK'ya yaklaşımımız ve kariyer koçluğu konularında da hocalarımız bizlere yardımcı oldu. Kariyer hedefini daha net bir şekilde belirleyebildim. Bu kursun kazandırdığı bilgi ve tecrübe ile daha fazla geri dönüşler alıp istediğim işe girebilmemin kolaylaşacağını düşünüyorum. Hatta eğitim sırasında bir adet firma ile görüşmemi yaptım.

Uyku düzeni
Bir yazılımcı için uyku meselesi bir hayli karışık. Tekrarlar, ödevler ve projelerle uğraşmak zaman alıyordu hatta sabahladığım zamanlar oldu, mesela sabah 4:30-5'te yatıp saat 7'de kalkıp 8:30'daki dersime yetiştiğim günler bile oldu. Uyanık durmak için kahveye bile yeniden başladım. Ailem, üniversitede bu kadar ders çalışmadığımı söyleyerek bendeki değişikliği fark ettiler. 

Sertifikalar
Bu kurs öncesi en çok kafama takılan mesele de bir tane Microsoft sertifikam olsun istiyordum. Araştırdım ve ücretli olmasından dolayı üzülüyordum. Eğitimin bana kazandırdığı Microsoft sertifikası ile en çok istediğim şeye ulaştım ve artık MCP oldum. Daha sonra MEB-Yazılım Geliştirici, Bilge Adam Katılım Sertifikası ve Microsoft Achievement Certificate sahibi oldum.  

Sık sorulan sorular
Kurs sırasında aldığım sorular ve gözlemlerim doğrultusunda soru-cevap tekniği ile eğitimi değerlendireceğim.

Soru 1: Eğitimin içeriği nelerdir?

Cevap 
Backend: C# (Console, Windows Forms) ASP.NET (Web Forms), MVC 
Veritabanı MS SQL Server, SQL/TSQL, ADO.NET, ORM Tools (Entity Framework)
Web: HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery, Bootstrap, AngularJS 
Programlama Teknikleri: Object Oriented Programming, SOLID, Design Patterns 
Geliştirme Ortamları: Visual Studio, TFS 

Soru 2: Eğitim süresi nedir?
Cevap
Eğitim 100 iş günü sürdü. İki seans vardı: Sabah ve Akşam grubu. Ben sabah grubunda yer aldım ve 8:30-15:30 arasında oldu.

Soru 3: Eğitim hakkında bilgi verebilir misiniz? 
Cevap
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşkur destekli bir eğitimdir. Yazılım Geliştirme, Veri Analizi ve Raporlama ya da Sistem Uzmanlığı alanında eğitim veriliyor. Bir tanesi için başvurabilirsiniz. Kurs süresince sigortalı bir işte çalışmamanız gerekir. Devam zorunluluğu vardır bu süre 10 gündür (5 gün raporlu ve 5 gün raporsuz olmak üzere), devamsızlık yüzünden kursu yarıda bırakırsanız tazminat ödemek zorunda kalırsınız. Eğitim hafta içi toplam 100 gün-5 ay sürüyor.Kursa gittiğiniz her gün 35 TL ücret ödenir ve aylık(ortalama 700-750) olarak yatıyor. 

Not: Burada yazdığım ücret bilgisi 2017-2018 dönemine aittir. Günümüz şartları için değişebilir.

Soru 4: Eğitime kabul edilmeden önceki mülakatlar zorlayıcı mıydı?
Cevap
Mülakatlar bir iş görüşmesi kadar zorlu olmasa da kursa kabul edilebilmeniz için de kendinizi ifade etmeniz gerekmektedir. Mülakatta kursu herhangi bir nedenden dolayı yarıda bırakmayacağınıza ve üniversiteden mezun olduğunuza ikna etmeniz gerekmektedir.

Soru 5: Microsoft sınavı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Cevap 
Eğitim dahilinde 70-480: Programming in HTML5 with JavaScript and CSS3 sınavını Bilge Adam bizler için tek seferlik ücretsiz olarak karşıladı. Normalde 165$ ödeyerek belirli sınav merkezlerinden girebilirsiniz. Sınava çok iyi bir şekilde hazırlanmanız gerekir, bulabilirseniz dump-çıkmış sorulardan çalışın. Şansınız varsa bu sorulardan da gelebilir. Kurs süresince bu sorulardan da çözdük. Sınavı geçerseniz MCP-Microsoft Certified Professional unvanını alırsınız. Ben bu sınavı başarıyla geçtim.

Aklınıza takılan sorularınız için bana ulaşabilirsiniz ?




Yorumlar

  1. En önemlisi iş bulabildin mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendimi teorik ve pratik olarak geliştirerek iş bulmam kolaylaştı.

      Sil
  2. Kardeşim Sistem ve Ağ üzerine olan eğitim ile ilgili bilgin var mı? Sizinki gibi verimli midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim içeriği ile ilgili bir bilgim yok, konu ile ilgili bilge adam ile iletişime geçebilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder