Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC)

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü (SDLC), yazılım projesinin planlanma aşamasından son kullanıcıya teslim aşamasına kadar süren bir süreçtir. Bu süreç ile kullanıcı beklentilerini karşılayan kaliteli yazılım projeleri geliştirilebilir, projenin tamamlanması için gereken zamanın ve maliyetin yönetimi daha kolay yapılabilir.

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü'ne Yazılım Geliştirme Süreci de diyebiliriz..

Yazılım Geliştirme Süreci Aşamaları



Yazılım Geliştirme Süreci aşağıdaki gibi sıralı olarak işler.

Planlama > Analiz > Tasarım (Modelleme) > Yazılımın Geliştirilmesi-Kodlama > Test > Devreye Alma

1.Planlama Aşaması

Bu aşamada, önce problemin tanımlaması yapılır. Problem tanımlandıktan sonra fizibilite çalışması yapılır. Fizibilite çalışması; ekonomik, teknik ve sürecin yönetilmesi yönünden yapılır. Projeyi geliştirecek ekipten, projenin geliştirileceği programlama diline kadar projenin planlaması yapıldıktan sonra problemi analiz kısmına geçilir.

2. Analiz Aşaması

Bu aşamada, projenin gereksinimleri tanımlanır varsa müşteri ile iletişime geçilip beklentileri alınır ve tüm detaylar ortaya çıkar. Proje ekibinin görevleri, sistemin fonksiyonları gibi tüm işlevler bu aşamada tanımlanır. Planlama aşamasında tanımlanan problem daha detaylı bir şekilde anlaşılmış olur. Gereksinimler dokümanı oluşturulur.

3. Tasarım Aşaması

Planlama ve Analiz aşamasının sonucunda oluşturulan dokümandan hareketle problemin çözümü için bir tasarım oluşturulur. Bu aşamaya işin modellenmesi de denir. Algoritma oluşturulup, akış şemasının çizilmesi, mimari tasarım, sistem tasarımı, veri tabanı oluşturulması, UML ve ER diyagramının oluşturulması, arayüz tasarlanması bu aşamada gerçekleştirilir. Aynı zamanda projede yapılacak işlemler burada belirlenir. Modüller oluşturulur. Projenin yetenekleri belirlendikten sonra tasarım dokümanı oluşturulur. Bu doküman, geliştiriciye yol gösterecektir.

4.Yazılımın Geliştirilmesi Aşaması

Tasarım aşamasında oluşturulan dokümandan hareketle yazılımcı, projenin kodlamasını yapar.Bu kısımda analiz ve tasarım aşamasına geri dönülmemelidir.

5. Test Aşaması

Yazılım projesinde temel hedef kullanıcının ihtiyacına uygun kaliteli yazılım geliştirmek. Kodlama işlemi bittikten sonra işin gereksinimlere uygunluğunu kontrol etmek ve hata olup olmadığını kontrol etmek amacıyla test işlemleri gerçekleştirilir. Bu müşteriye projenin sunulması, birim testlerinin yapılması, senaryolara göre fonksiyon testlerinin yapılması gibi süreçleri içerir. Herhangi bir hata ortaya çıktığında kodlama aşamasına geri dönülür ve gerekli düzeltmeler yapılır.

6. Devreye Alma Aşaması

Test işleminin sorunsuz aşılması ve projenin kullanıcının onayını aldıktan sonra devreye yani canlıya alınması işlemidir. Kullanıcıya teslim edilir. Problem de çözülmüş olur.

Yorumlar