Gmail Uygulama Şifresi ile C# Mail Gönderimi

Bu yazıda, .NET ile uygulama geliştirirken mail gönderiminde Gmail kullanılacaksa, yapılması gereken güncel ayarlara değinilecektir. 
Programlama dillerini kullanarak mail gönderimi yaparken SMTP ayarlarında Gmail'in host ve port bilgilerini vermek yetmez. 

Önceden Gmail'in güvenlik ayarlarından aşağıdaki düzenlemeyi yaptığımızda uygulamamız üzerinden mail gönderimini yapabilmekteydik.


30 Mayıs 2022 tarihinde, Gmail hesabınızla 3. parti uygulamaların hesaba kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapmasının desteklenmeyeceğini belirtmiştir. 


Detaylar için linke tıklanabilir. 

Bu bilgiyi bilmeden C# ile Gmail hesabınızla mail gönderimini denediğinizde aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaşırsınız.
System.Net.Mail.SmtpException: 'The SMTP server requires a secure connection or the client was not authenticated. The server response was: 5.7.0 Authentication Required. Learn more at'
Çözüm olarak Google'de, "Uygulama Şifreleri ile Oturum Açma" özelliği mevcuttur. Aşağıdaki yardım dokümanını inceleyebilir.


Uygulama Şifresi, güvenliği düşük bir uygulamaya veya bir cihaza Google Hesabınıza erişmek için izin veren 16 haneli bir şifre kodudur. Uygulama Şifreleri yalnızca "2 Adımlı Doğrulama"'nın açık olduğu hesaplarla kullanılabilir. Bu yüzden sırasıyla aşağıdaki ayarları yapmak gerekir. 

Google Hesap'tan Güvenlik sekmesi seçilir.
Google'da oturum açma alanından 2 Adımlı Doğrulama seçilir. 

2 Adımlı Doğrulamayı aktif hale getirdikten sonra, sayfanın en altından Uygulama Şifreleri satırına gelinip tıklanır

Açılan alandan Diğer seçilebilir. Diğer, .NET uygulamasına karşılık gelecektir. 


Oluştur butonuna tıkladıktan sonra oluşan sarı alanda görünen şifreyi uygun bir yere kaydedebilirsiniz. 


Şifrenizi unutursanız, aşağıdaki şekilde var olanı silip tekrar oluşturmanız gerekecektir. 


C# uygulamasında hesabınızın mail adresi ile uygulama şifresini, NetworkCredential sınıfının kurucu metoduna verilebilir.

Keyifli ve faydalı olmasını umarak, çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum :) 



Yorumlar